Tretji najboljši klub v državi

20.6.2024

Čeprav se zdi, da je smučarska sezona že daleč za nami, so tekmovalci v alpskem smučanju priznanja za svoje dosežke na državni ravni prejeli šele sredi junija. Smučarski klub (SK) Poljane je zasedel tretje mesto v državi, kar je zgodovinski uspeh, in četrto mesto v zahodni regiji.

Neugodne vremenske in snežne razmere so smučarsko sezono 2023/2024 krojile v še večji meri kot prejšnjo. Pogoji za treninge so bili slabi ali pa so se ekipe morale znajti ter treninge in tekme organizirati v tujini, predvsem v Avstriji. Kljub temu so smučarke in smučarji SK Poljane izpolnili zastavljene cilje v količini treningov, napredku v znanju in v veliki meri tudi rezultatsko.

Uspešni na številnih tekmovanjih
V državnem pokalu velike nagrade Argeta Junior je v seštevku tekem iz slaloma, veleslaloma in superveleslaloma Aja Radelj v kategoriji U16 stopila na najvišjo stopničko. Julija Strel (U16) je osvojila skupno 6. mesto, Tadej Dolenc (U14) si je prismučal skupno 7. mesto, Eva Dolinar (U14) je zasedla 8. mesto, Ajda Dolinar (U16) je bila 10., Nace Božnar (U14) je zasedel 13. mesto in Leja Dolenc (U14) skupno 26. mesto. Na državnih tekmah v slalomu in veleslalomu tekmujejo tudi smučarji v kategoriji U12. Med dekleti se je najvišje uvrščala Laura Zupan, ki je v skupnem seštevku osvojila 13. mesto, med fanti pa je Jakob Dolenc dosegel skupno 14. mesto. Trenirajo pod budnim očesom Primoža Skerbinka, Mihe Ribariča in Ane Rupar, ki se trudijo, da smučarke in smučarji nadgrajujejo znanje in tehniko ter pridobivajo pomembne izkušnje tudi na mednarodnih tekmovanjih. Na Slovaško, kjer je potekalo mednarodno tekmovanje Interkriterium, sta se kvalificirala Julija Strel in Nace Božnar. Domov sta se vrnila s srebrno in bronasto medaljo, Slovenija pa je bila ekipno najuspešnejša država na tekmovanju. Tudi Manca Dolinar, ki pod barvami SK Poljane tekmuje v programu FIS, je razveseljevala z dobrimi uvrstitvami tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih. Na državnem pokalu NEO U18 je v skupni razvrstitvi pometla s konkurenco in stopila na najvišjo stopničko. V klubu imajo tudi aktualno državno prvakinjo v superveleslalomu Ajo Radelj in podprvakinjo Julijo Strel, Aja pa je tudi državna podprvakinja v slalomu. V kombinaciji za državno prvenstvo je Tadej Dolenc osvojil 3. mesto.

Pripravljajo se že na novo sezono
A v SK Poljane so z mislimi že usmerjeni v novo smučarsko sezono, na katero se poleti pripravljajo predvsem s kondicijskimi treningi. Čeprav so za klub pomembni rezultati na tekmovanjih, veliko pozornosti namenjajo tudi najmlajšim, ki jih šele uvajajo v smučarske zavoje. Vaditelji jim želijo na privlačen način približati ta šport in druženje na snegu. Razvijajo motoriko in koordinacijo gibanja, spoznavajo uporabo žičniških naprav in pravila obnašanja na smučišču, otroci pa komaj čakajo, da usvojeno znanje pokažejo na Pokalu Ciciban, ki je namenjen prav njim. Nedvomen uspeh je, ko se konec sezone s startnega bloka poženejo sami, brez spremstva. Tisti, ki si priborijo odličje, pa to z največjim ponosom pokažejo v vrtcu ali šoli, kar jim nedvomno da dodatno potrditev in vlije samozavest. Vpisi novih članov bodo potekali v septembru, za dodatna pojasnila o načinu dela pa so trenerji na voljo tudi na treningih.

Tina Dolenc