Tretji pohod odlično uspel

18.7.2024

Pohod Javorje–Žetina–Javorje je bil skorajda že pod vprašajem, a so ga pogumni pohodniki, ki se niso ustrašili malce slabše vremenske napovedi, vseeno opravili. Zbralo se jih je kar šestintrideset, od tega enajst otrok, kar je še posebej spodbudno.

Že tradicionalen pohod, ki je običajno zelo lepo obiskan, je tudi letos potekal po ustaljeni poti. Pohodniki so se zbrali v Javorjah in se najprej odpravili do farne cerkve svetega Tilna, od koder so se spustili v Dolenčice. Tam jih je na Matečkovi domačiji, kjer je bil rojen slikar Anton Ažbe, sprejela Katarina Ažbe Peternelj, ki jim je razkazala Ažbetovo spominsko sobo in pohodnike seznanila z velikim slovenskim slikarjem.

Pot jih je nato vodila naprej po dokaj strmem bregu do cerkve Marijinega vnebovzetja na Gori (Malenskem vrhu). Cerkev je podružnična cerkev Župnije Poljane in pričakal jih je poljanski župnik Jože Plut, ki jih je odpeljal v cerkev in jim jo razkazal. Ko je minil počitek, so pohodniki odšli naprej proti Žetini – najprej navzdol v Dolenjo Žetino in nato še vzpon do kmetije odprtih vrat Andrejon, kjer jih je čakala malica. Okusna domača malica – zaseka, domači sir ter pecivo – je pohodnikom dobro teknilo ob zvokih harmonike, ki jo je raztegnil domači sin Peter. Okrepčani in spočiti so nadaljevali pot mimo slapu Rancka, ki je tokrat kar precej na široko padal čez skale, saj je deževno vreme poskrbelo za obilico vode. Preko Brinja so se pohodniki po dobrih štirih urah vrnili na izhodišče v gostilno Blegoš na kosilo.

Janez Šturm, ki skrbi, da je pred pohodom vse pripravljeno – pokošena trasa, urejene steze in pripravljeni postanki –, je povedal, da je bil zelo zadovoljen z udeležbo in s pohodom. Četudi jih je na poti nekajkrat za kratek čas ustavil dež, jim dobre volje ni zmanjkalo. To je bil že tretji pohod in najbolj pridnim pohodnikom manjka udeležba le še na enem, da bodo ob koncu jubilejne desete sezone prejeli lepo nagrado. Janez Šturm vabi vse, ki so že bili na teh pohodih, še posebno pa tiste, ki še oklevajo, ali bi se katerega od pohodov udeležili, da se jim pridružijo že jutri, 20. julija, ko se bo pohodniška druščina izpred gostilne Blegoš odpravila na malce manj obljudeni 1393 metrov visoki Koprivnik. Kdor bi rad spoznal del poljanskih hribov, preživel dan v dobri družbi in predvsem poskrbel za dobro počutje, ne pozabimo – gibanje v naravi je zdravo za telo in duha –, je zelo lepo vabljen na jutrišnji pohod. Turistično društvo Stari vrh vabi – dobimo se ob 8. uri pri gostilni Blegoš.

Hermina Jelovčan