Uporaba ekozarčkov na prireditvah

16.5.2024

V partnerstvu med Občino Škofja Loka, LAS-om Loškega pogorja in Zavodom za turizem in kulturo Poljanska dolina izvajamo inovativni projekt Čisto Škofjeloško.

Cilj tega projekta je spodbujanje ozaveščenosti in usmerjanje k praksi ničelnega odpadka (Zero Waste). S to iniciativo želimo posameznike in skupnosti bolj ozaveščati o pomembnosti varovanja okolja ter ohranjanja narave, hkrati pa spodbujati ločevanje, recikliranje in ponovno uporabo odpadkov, ki bi sicer končali na smetiščih.

Eden od ključnih korakov v tej smeri je uvedba večkratnih ekozarčkov, ki jih je Zavod za turizem in kulturo Poljanska dolina uvedel kot del svojega prizadevanja za trajnostno usmeritev. Namesto enkratne plastike, ki se po prvi uporabi odvrže, večkratni kozarčki ponujajo trajnostno alternativo za zmanjševanje količine odpadkov in s tem pozitivno vplivajo na naše okolje. Prvo uporabo večkratnih kozarčkov smo izvedli na koncertu Vlada Kreslina 25. in 26. aprila, kjer smo ob nakupu pijače zaračunali uporabnino za kozarček v višini en evro. Ves zbrani denar uporabnine smo namenili čiščenju kozarčkov, s čimer smo poskrbeli za trajnostno in odgovorno izvedbo prireditve. Projekt Čisto Škofjeloško in uporaba večkratnih kozarčkov sta odličen primer, kako lahko vsakodnevne odločitve prispevajo k boljšemu in čistejšemu okolju. Zavedanje o pomenu ohranjanja narave ter sprejemanje trajnostnih praks so ključni koraki k boljši prihodnosti za okolje in nas vse.

Julija Mur