Use souze, use sreče domače doline

18.7.2024

Pod tem naslovom je Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko v sodelovanju z Glasbeno šolo Škofja Loka v začetku junija v večnamenskem prostoru Kulturnega centra slikarjev Šubic v Poljanah pripravilo literarni večer ob poljanskih pesmih Milana Debeljaka.

Debeljak je rojak iz Poljanske doline, doma z Roglanove kmetije Na Logu, ki leži na pobočju Gabrške gore, prav na meji med gorenjevaško-poljansko in škofjeloško občino, spada pa v župnijo Poljane. Morda je bilo prav to odločilno, da so pri hiši ohranili pristno poljanščino.

Kot je povedal, se mu je kot otroku v spomin vtisnila predvsem poljanščina, ki jo je govoril njegov stari oče, še posebno med njegovim pripovedovanjem zgodb. Življenjska pot ga je pripeljala v Podbrezje, kjer si je ustvaril družino, prevzel pa je tudi skrb za kmetijo. Tam je močno vpet v krajevno dogajanje, še posebno v Kulturnem društvu Tabor Podbrezje. Izdal je že več pesniških zbirk, zadnja je izšla tik pred kulturnim večerom. Pesmi v poljanščini, v katerih obuja predvsem spomine na otroštvo v Poljanski dolini, so brali avtor sam, Jerneja Bonča, Milan Benedičič in Milena Jeglič, ki je prebrala pesem, ki ji jo je posvetil ob posebni priložnosti. Pogovor s pesnikom med posameznimi pesmimi je vodil predsednik poljanskega kulturnega društva Goran Šušnjar. Za glasbeno spremljavo na citrah so poskrbele učenke GŠ Škofja Loka Erika in Ester Demšar ter Tinkara Kavčič. Dogodek je bil zelo dobro obiskan, prišli so tako obiskovalci iz Poljanske doline kot prijatelji iz Podbrezij, kar dokazuje, kako priljubljen je Debeljak v okoljih, kjer živi in deluje.

Jure Ferlan