V projekt PONI vključena tudi naša občina

18.7.2024

Podjetno nad izzive (PONI) je projekt spodbujanja podjetništva, ki ga sočasno izvaja dvanajst organizacij v Sloveniji, med njimi BSC Kranj, vanj pa se lahko vključijo tudi naši občani, ki bi se želeli podati na lastno podjetniško pot.

»Gre za podjetniško usposabljanje oseb, ki želijo realizirati podjetniško idejo, in nudi vsebinske podporne aktivnosti, s katerimi skupini do dvanajst udeležencev v obdobju štirih mesecev zagotovimo podporno podjetniško okolje, v katerem lahko uspešno razvijejo in realizirajo lastne poslovne ideje,« je pojasnila Taja Nograšek, projektna menedžerka iz Kovačnice BSC Kranj, kjer bodo projekt izvajali v naslednjih štirih letih. Vsako leto naj bi usposobili dve skupini, eno spomladi in drugo jeseni, skupaj kar 106 udeležencev.

»Program je vsebinsko sestavljen tako, da v štirih mesecih vključitve udeleženci s strokovno pomočjo mentorjev in z dodatnim usposabljanjem s strani zunanjih izvajalcev prejmejo ključna znanja s področja podjetništva, ki jih ob vstopu na samostojno podjetniško pot potrebujejo. Hkrati razvijejo svojo poslovno idejo, izdelajo poslovni model in poslovni načrt ter pripravijo vse potrebno za realizacijo ideje na trgu,« še dodajajo v BSC. Glavni cilj projekta je sicer ustanovitev novih podjetij, ki jih bodo prek podjetniškega usposabljanja realizirale osebe s podjetniško idejo.

Možnost vključitve potencialnih podjetnikov
Ciljna skupina so potencialni podjetniki, ne glede na spol, starost in izobrazbo, s stalnim ali začasnim bivališčem v regiji. Pogoj je, da imajo ob prijavi vsaj okvirno pripravljeno svojo podjetniško idejo, ki jo bodo lahko sami in s pomočjo mentorjev ter usposabljanj razvili v uspešna podjetja s tržno zanimivimi proizvodi ali storitvami. Obenem potencialni podjetniki v preteklih letih niso smeli bili vključeni v projekt PONI, operacijo Podjetno v svet podjetništva 2013–2014, ali v projekt Podjetno v svet podjetništva za problemsko območje. Osebe, ki se vključijo v projekt, na dan začetka podpišejo pogodbo o zaposlitvi za določen čas. To pomeni, da morajo biti na dan vključitve brez statusa zaposlitve, študenta idr. 

Začetek prvega septembra v Kovačnici 
Projekt se bo v gorenjski regiji izvajal v prostorih, ki jih bo zagotovil BSC Kranj (PE Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj). Za čas usposabljanja bodo udeleženci redno zaposleni na BSC Kranj. Za to obdobje jim pripada plača v višini minimalne plače in vsa nadomestila, ki pripadajo delavcu v skladu z veljavno delovnopravno zakonodajo. Udeleženci se bodo v projekt vključili predvidoma s 1. septembrom 2024, uspešnost realizacije njihovih poslovnih idej pa se bo spremljala še dve leti po zaključku usposabljanja. 

Številne prednosti projekta PONI 
V projekt je posredno vključenih vseh 18 gorenjskih občin, vključno z občino Gorenja vas - Poljane, saj je pogoj za sodelovanje posameznika stalno ali začasno prebivališče v regiji izvajanja. S tem občine pridobijo usposobljene (potencialne) podjetnike, ki lahko prispevajo h gospodarski rasti. »Posledično se zmanjšuje 'beg možganov' v druge občine ali regije, odpirajo se nova delovna mesta, zvišuje se življenjski standard. Poleg tega se krepijo lokalne skupnosti, izboljšuje infrastruktura, spodbuja inovativnost in kreativnost ter povečuje sodelovanje med občinami in podjetji. Projekt prav tako spodbuja trajnostni razvoj ter prispeva k boljši prepoznavnosti regije na nacionalni in mednarodni ravni,« pojasnjuje Taja Nograšek, ki v šali pove, da si želijo, da »gorenjski PONI-ji prerastejo v samozavestne (podjetniške) lipicance«, sicer pa mora vsaj tretjina udeležencev (torej več kot 35) ustanoviti novo pravno osebo, ki bo na trgu preživela več kot dve leti. »V prejšnji perspektivi je bila Gorenjska ena bolj uspešnih regij, saj se lahko pohvali z več kot 50-odstotno uspešnostjo – več kot polovica udeležencev projekta PONI Gorenjska je odprla podjetje –, zato verjamem, da se bo pozitivni trend nadaljeval!« optimistično dodaja Taja Nograšek.

Damjana Peternelj