Več kot štiristo mladih na gasilski orientaciji

20.6.2024

Drugo soboto v maju so se v Gorenji vasi in okolici mladi gasilci pomerili v orientacijskem tekmovanju mladine Gasilske zveze Škofja Loka. Sodelovalo je kar 142 ekip iz 26 prostovoljnih gasilskih društev vseh štirih gasilskih občinskih poveljstev Škofjeloškega: Gorenja vas - Poljane, Žiri, Železniki in Škofja Loka.

Na tekmovanju so sodelovale tričlanske ekipe mladih v starosti 6 do 18 let, razdeljenih v 22 ekip pionirk, 49 ekip pionirjev, 21 ekip mladink, 42 ekip mladincev, štiri ekipe gasilk pripravnic in štiri ekipe gasilcev pripravnikov, skupaj torej več kot 400 mladih.

V gasilskem poveljstvu naše občine, ki je bilo letos zadolženo za organizacijo dogodka, so se dogovorili, da organizacijo prevzame PGD Gorenja vas. Kot priznava predsednica Mladinske komisije GZ Škofja Loka Špela Kalan, je organiziranje tekmovanja kar zahtevno, zato se priprave začno že dva meseca prej z izborom lokacije, oblikovanjem osnovne karte in seznama sodelujočih, urediti je treba prevoz ekip, pripraviti opremo, naloge, obrazce evidenčnih listov, zbrati prijave in drugo. Namen tekmovanja je usvajanje potrebnega znanja za gibanje v naravi, širjenje in pridobivanje znanja s pomočjo požarne preventive in gasilstva, s preventivnim delovanjem doseči zmanjševanje števila požarov, ki jih povzročajo otroci, dvig požarnovarnostne kulture pri mladih in spoznavanje novih prijateljev. »Otroci razvijajo motivacijo za delo, spodbujajo druge mladinske člane, medsebojno sodelujejo in se učijo, razvijajo odgovornost ter krepijo športni, timski in tekmovalni duh,« pojasni predsednica.

Tekmovali od Trate do Gorenje Dobrave 
Lokacija tradicionalnega tekmovanja, ki ga v gasilski zvezi organizirajo že vrsto let, se vsako leto spreminja, saj je eden od namenov organiziranja tovrstnega tekmovanja za mladino tudi spoznavanje novih krajev. Traso v Gorenji vasi so mladim začrtali na območju Trate, Sestranske vasi, Dobravšc, Dolenje Dobrave in Gorenje Dobrave. »Poleg Mladinske komisije, ki jo sestavlja pet članov, je bilo v tekmovanje vpetih tudi 50 sodnikov, ki so poskrbeli za pravilno pripravo kontrolnih točk na dan tekmovanja, merjenje časa ter za točkovanje izvedenih nalog, pa seveda tudi člani PGD Gorenja vas, ki so poskrbeli, da je promet na območju tekmovanja potekal nemoteno in varno,« pove Špela Kalan.

Tekmovanje je sicer sestavljeno iz orientacijske proge in iz vrste kontrolnih točk, ki jih mora vsaka ekipa kar najhitreje najti po vrstnem redu od prve do zadnje kontrolne točke. Proga za pionirje in pionirke je dolga okrog 2 kilometra in ima 3 aktivne in največ 2 mrtvi kontrolni točki; mladinci in mladinke tekmujejo na 3-kilometrski progi s 5 aktivnimi in največ 2 mrtvima kontrolnima točkama, gasilci pripravniki in gasilke pripravnice pa morajo svoje znanje pokazati na 5-kilometrski progi s 5 aktivnimi in največ 2 mrtvima kontrolnima točkama. Ekipe so se preizkusile tako v teoretičnem kot praktičnem delu. »Kategorije pionirjev in mladincev so opravile vajo z vedrovko, gasilci pripravniki pa so polagali napadalni cevovod. Mladinci in gasilci pripravniki so pri eni od gasilskih spretnosti morali čim prej zviti cev. Medtem ko so pri eni od točk mladinci štafetno spajali cevi na trojak, so morali gasilci pripravniki opraviti nalogo s pomočjo radijskih zvez,« pojasni Kalanova, ki se ob tej priložnosti zahvaljuje vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tekmovanja, predvsem pa gostiteljskemu društvu iz Gorenje vasi in predsedniku društva Boštjanu Reberšku, ki je bil glavna povezava z Mladinsko komisijo. Kot vsako tovrstno tekmovanje je bilo tudi letošnje tekmovanje po njenih besedah nova izkušnja za vse udeležene, sploh tiste, ki teh koncev prej niso poznali.

Na regijsko tekmovanje se je uvrstilo 16 ekip, med njimi iz naše občine prve tri ekipe med pionirkami (Poljane, Javorje in Lučine), prvouvrščeni pionirji iz Poljan, prvouvrščene gasilke pripravnice s Trebije, drugouvrščene ekipe mladink iz Poljan ter mladincev in gasilcev pripravnikov s Sovodnja. Ekipe bodo tako na regijskem tekmovanju v Tržiču ponosno zastopale ne le svoje prostovoljno gasilsko društvo, ampak tudi Gasilsko zvezo Škofja Loka.

Damjana Peternelj