Zdravje v naši občini

18.7.2024

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah.

Naša občina je med boljšimi glede stopnje delovne aktivnosti, saj je delovno aktivnih slabih 73 odstotkov prebivalcev, medtem ko jih je v Sloveniji okrog 68 odstotkov. Izstopamo po telesnem fitnesu otrok: pri naših otrocih je indeks 57, v Sloveniji le 50. S tem je povezana tudi čezmerna prehranjenost otrok, ki je nižja od slovenskega povprečja, saj znaša dobrih 21 odstotkov, v Sloveniji je takih otrok štiri odstotke več.
Na področju dejavnikov tveganja za zdravje in preventive je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah v naši občini 1,4 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,1. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju (okrog 8 odstotkov).
Zelo dobra je odzivnost občanov v programih Svit, Dora in Zora, ki so vsi preventivni zdravstveni programi, namenjeni preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka. S tem je najverjetneje povezano tudi dejstvo, da je umrljivost zaradi raka 92 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa kar 147. Obenem je v primerjavi s Slovenijo v naši občini precej manj novo odkritih primerov rakov debelega črevesa in danke, pljuč, dojke in želodca.

Splošno zdravstveno stanje občanov in umrljivost
V povprečju smo bili delovno aktivni občani na bolniškem dopustu 21 dni, prav toliko kot drugi Slovenci. Približno petina občanov jemlje zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, kar je bil blizu slovenskemu povprečju, delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni pa je nižji od slovenskega povprečja (zdravila jemljejo štiri osebe od stotih, v Sloveniji pa ena več).
Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 1,5 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,0. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,5 na 1000, v Sloveniji pa 6,2. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju (okrog 1,5 odstotka).
Zaradi bolezni srca in ožilja v naši občini umre 42 ljudi na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 66. Število je nižje tudi pri umrljivosti zaradi vseh vrst raka (92, Slovenija 147), še posebno izstopa pri raku pljuč (23, Slovenija 36). Stopnja umrljivosti zaradi samomora je 18 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji prav tako.

Kje se prižigajo alarmi
V občini zelo izstopamo po primerih klopnega meningoencefalitisa, kjer sicer izstopajo tudi druge škofjeloške občine. V naši je na leto 50,5 primera bolezni na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih je v povprečju v državi le okrog 7. Na 1000 prebivalcev imajo kar trije naši občani bolezni, neposredno pripisljive alkoholu, v državi je to povprečje 1,5. V oči bode tudi dejstvo, da je prirast prebivalstva padel pod nič, na –3,3, medtem ko je v Sloveniji 4,6.
Vsebine, dostopne na spletni strani Zdravje v občini, iz katerih smo črpali podatke za našo občino, nastajajo pod okriljem strokovnjakov NIJZ, in sicer z namenom krepitve zdravja, preprečevanja bolezni ter s tem zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti ter omogočanja boljše dostopnosti in dosegljivosti zdravstvenih podatkov v vseh slovenskih občinah že deveto leto zapored. Prizadevajo si spodbujati lokalne skupnosti v slovenskih občinah k aktivnemu odnosu do zdravja prebivalcev ter odkrivati in širiti najboljše prakse s tega področja. Skupaj z Zlatim kamnom zato vsako leto NIJZ podeli priznanje občina zdravja tisti občini, ki je najbolj izstopala z ukrepi za izboljšanje zdravja. V preteklih letih so priznanje prejele občine Tolmin, Žiri, Logatec in Mestna občina Velenje, v prid dobremu delu naše občine na tem področju govori tudi dejstvo, da je že bila med nominirankami.

Damjana Peternelj